Căderea părului sau alopecia – cauze și tratament

Căderea părului sau alopecia – cauze și tratament

Alopecia sau căderea părului este o afecțiune care poate avea cauze multiple și poate afecta ambele sexe.

Alopecia poate fi cicatriciala sau non cicatriceală.

Alopecia cicatriceală apare după procese inflamatorii care determină distrugerea foliculului pilos, așa cum se întâmplă în boli precum lupusul eritematos discoid, lichenul planopilar, foliculita decalvantă dar și ca urmare a infecțiilor fungice, neoplaziilor, radioterapiei, traumatismelor la nivelul scalpului.

În ceea ce privește căderea părului (alopecia) noncicatricială, cele mai cunoscute forme sunt alopecia areata, alopecia de tracțiune, efluviul telogen și alopecia androgenetică. 

Alopecia androgenetică sau căderea părului cu model (pattern hair loss) este o formă frecventă de cădere a părului. La bărbați afectează în primul rând porțiunea din față a scalpului, deasupra tâmplelor și creștetul capului, în timp ce la femei se observă rărirea părului în zona centrală a scalpului, dar  uneori poate fi difuză.  

Predispoziția genetică (moștenită) și influența hormonilor masculini (testosteronul și un derivat foarte puternic al acestuia, dihidrotestosteronul) reprezintă cauzele alopeciei androgenetice la bărbați. La femeie, cauzele acestui tip de alopecie nu sunt mai puțin clare.

Atât la bărbat cât și la femeie, căderea părului (alopecia) este un motiv de stres emoțional important, determinând scăderea calității vieții pacientului, anxietate socială și depresie. 

Eficacitatea terapiilor convenționale este variabilă și din aceste considerente, este frecvent nevoie de metode adjuvante pentru a obține creșterea și respectiv menținerea noilor fire de păr. 

Terapia prin microneedling a câștigat popularitate nu numai în managementul cicatricilor acneice, rejuvenare faciala, cât și în stimularea recreșterii părului, atâta timp cât foliculii piloși încă există. La Gema Clinic, pacienții afectați de căderea părului (alopecie), au posibilitatea terapiei prin microneedling utilizând Dermapen 4. Dermapen este dispozitivul original de microneedling automatizat iar modelul 4 este cea mai nouă generație, oferind eficacitate maximă și discomfort minim.

Acest tip de terapie presupune realizarea a mii de microcanale la nivelul pielii utilizînd dispozitive cu capete de unică folosință, asigurând astfel introducerea unor substanțe active cu 80% mai adânc în piele decât dacă ar fi aplicate direct pe tegumentul intact. De asemenea, procedura stimulează formarea de vase noi de sânge (un proces denumit științific angiogeneză), hrănind bulbul fiecărui fir de păr. Modificările pe care Dermapen 4 le produce la nivelul pielii determină, de asemenea, eliberarea, acumularea și activarea unor substanțe numite factori de creștere, cu efect pozitiv asupra tegumentului și procesului de creștere a părului. Toate acestea, pot duce la un păr mai des și cu un aspect mai sănătos.

Strategia tratamentului va fi stabilită de medicul dermatolog în urma unei consultații și va fi adaptată particularităților fiecărui caz. Configurația obișnuită a unui astfel de tratament este de 4-6 ședințe la 4 săptămâni distanță una de cealaltă. Între ședințe, pacientul va instruit cum să aplice tratamente locale pentru a consolida și îmbunătăți rezultatele.