Uroflowmetria

Uroflowmetria

Ce este uroflowmetria?

Uroflowmetria (debitmetria) este o metoda neinvazivă de studiere a dinamicii debitului urinar. Viteza fluxului urinar este măsurată electronic și debitul este calculat în mililitri pe secundă. Astfel, se poate determina cantitatea de urină eliminată, forța jetului și durata micțiunii. Aceste elemente sunt importante pentru evaluarea funcției tractului urinar inferior.

Când se efectuează investigația?

Uroflowmetria este indicată la pacienții cu probleme de urinare sau jet urinar slab, permițând obiectivarea obstrucției în eliminarea urinii din vezica urinară.

Afecțiunile care afectează flux urinar includ:

  • Hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată)
  • Cancerul de prostată
  • Tumorile vezicale
  • Litiaza vezicală
  • Strictura de uretră
  • Incontinența urinară
  • Infecțiile urinare frecvente
  • Vezica neurogenă

Cea mai frecventă indicație pentru efectuarea uroflowmetriei o reprezintă adenomul de prostată.

Ghidul Asociației Europene de Urologie recomandă efectuarea uroflowmetrei la toți pacienții cu adenom de prostată la care urmează să fie instituit un tratament medicamentos sau intervențional.

De asemenea, uroflometria este importantă pentru evaluarea rezultatelor tratamentului.

Cum se efectuează investigația?

Pentru efectuarea acestei investigații, pacientul trebuie să se prezinte cu vezica plină. De aceea, se recomandă să bea patru cani de lichid cu cîteva ore înaintea începerii testului și să nu urineze înaintea procedurii.
Pacientului i se va explica desfășurea testului. Acesta va trebui să urineze în pâlnia dispozitivului conectat la uroflowmetrul electronic.
Testul se va desfășura în condiții de intimitate, astfel încât rezultatele să nu fie modificate de factori de stress sau emoționali.
Este foarte important, pentru corectitudinea testului, ca pacientul să urineze în condiții similare celor zilnice.
Înregistrarea datelor despre fluxul urinar are loc în timp real, urflowmetrul generând un grafic cu debitul micțional.
Testul este complet neinvaziv iar pacientul își poate relua activitatile zilnice imediat dupa efectuarea testului.

Ce date se obțin ?

Prin efectuarea uroflowmetriei se determină debitul maxim și mediu, volumul urinat, timpul micțiunii și aspectul curbei.

Paramentrii calculați sunt reprezentați de

  • Debitul urinar (Flow Rate) reprezinta volumul de lichid expulzat pe secundă și este exprimat in ml/s
  • Debitul maxim (Q max) este valoarea maxima măsurata a debitului
  • Volumul urinat (VU) este volumul total de urina expulzat
  • Timpul de evacuare (Flow Time)
  • Debitul mediu (Average Flow Rate – Q ave)
  • Timpul pâna la atingerea debitului maxim

Debitul maxim, cunoscut ca și Q max, este în general utilizat ca principal parametru în aprecierea severității oricarui obstacol sau obstructii. Un debit scazut poate sugera o obstructie a uretrei, o mărire a prostatei sau o funcționare defectuoasă a vezicii urinare.

Rezultatele obținute prin acestă investigație contribuie, alături de alte date clinice și paraclinice la stabilirea planului de tratament al pacienților cu hiperplazie benignă de prostată sau cu alte afecțiuni ale tractului urinar inferior.

În cadrul Gema Clinic este utilizat un uroflowmetru Flow Zig wireless. Avantajul major este reprezentat de faptul că nu necesită prezența niciunei persoane în apropierea paceintului în momentul efectuării testului. Controlul asupra aparatului precum și transmisia datelor se face prin sistemul wireless, pe calculatorul medicului aflat în cabinetul de consultații.
La sfarșitul testului se determină ecografic reziduul vezical iar rezulatul se introduce în programul computerizat.
Datele obținute și volumul rezidual sunt analizate computerizat prin nomogramele Liverpool și Siroky, care permit o evaluare complexă a rezultatelor.